Actueel

Nieuws

December 2024
01 dec 2024 - Beste ouders/verzorgers,

 

 

December is altijd een gezellige maand op school. Eerst vieren wij Sinterklaas en daarna meteen Kerst. Er staan hierbij ook een aantal leuke activiteiten op het programma.  

 

Naomi Lorje en Anne van der Velden 

Zoals u weet hebben we dit schooljaar 4 zwangere collega’s. Anne en Naomi zijn al met verlof gegaan, Sophie gaat in december en Fiona na de voorjaarsvakantie.  

 

Wij zijn blij met u te kunnen delen dat Naomi zondag 3 november is bevallen van een zoon, Floris en Anne is vrijdag 22 november bevallen van een dochter, Luna. Beide moeders en hun zoon/dochter maken het goed en zijn volop aan het genieten van elkaar.  

 

Sophie Jansen en Jasmijn Bul 

Jasmijn Bul verzorgt bij ons de wetenschap- en technieklessen en volgt daarnaast het zij-instroomtraject. Vanaf 12 december zal Jasmijn 3 dagen per week (di, do en vr) Sophie vervangen tijdens haar zwangerschapsverlof. Naast Jasmijn komt Astrid Verschuren te staan (ma en wo). De wetenschap- en technieklessen worden vanaf januari voortgezet door Pascal via Talentenhuis. Wij gebruiken lokaal 3b nu als technieklokaal.  

 

Hoorzitting schoolstraat 

Maandag 25 november hebben wij een hoorzitting gehad over de schoolstraat. De buren hebben namelijk een bezwaarschrift ingediend tegen de gemeente. Over ongeveer 8 weken krijgen we hiervan de uitslag.  

 

De buren geven aan de nieuwe situatie met de paaltjes gevaarlijk te vinden m.b.t. hulpdiensten en daarnaast geven zij aan dat zij de straat niet meer kunnen uitrijden door de vele ouders op de weg en de (bak)fietsen die op de weg geparkeerd staan.  

 

Wij als school willen de wegafsluiting graag behouden, aangezien de straat hierdoor veiliger is geworden en er al die tijd geen ongelukken meer zijn gebeurd (door de vele auto’s en fietsers in een smalle straat). Onze wens is dan ook om samen, met begrip en respect voor elkaar, een straat te creëren waarin onze kinderen iedere dag onbezorgd naar school kunnen komen en weer veilig naar huis kunnen gaan en waarbij buren de vrijheid voelen om de straat samen te gebruiken en weg te kunnen gaan wanneer hen dat uitkomt.  

 

Middels dit bericht willen wij nogmaals uw medewerking vragen om op de stoep naar school/huis te lopen en het wegdek alleen te gebruiken om over te steken. Wij willen alle ouders met (bak)fietsen vragen om de (bak)fietsen te parkeren in 1 van de parkeervakken of op de stoep tegenover de school (voor de ingangen is de stoep makkelijker toegankelijk door de vluchtheuvels) en om zelf ook op de stoep bij de school of aan de overkant te wachten. Alvast heel erg bedankt voor uw medewerking. 

 

Wij hebben bovenstaand afgelopen week ook in de klassen besproken en de kinderen om hulp gevraagd door op de stoep te lopen en fietsen goed te parkeren. Daarnaast hebben wij ouders met (bak)fietsen op het wegdek een persoonlijk bericht gestuurd met de vraag om hun medewerking te verlenen. Hiermee hopen we dat we snel het gewenste resultaat te bereiken.  

 

Bijeenkomst MR - contactouders  

Donderdag 7 november kwam de MR samen met de contactouders bij elkaar. Tijdens dit gesprek is gesproken over wat er goed gaat op school, wat nog beter kan en er zijn vragen neergelegd. Over een aantal zaken hebben we gesproken. Andere zaken komen op de agenda van de MR of pakt de school zelf aan. We beseffen dat (en dat merkten we ook tijdens het gesprek) de punten die genoemd worden niet voor alle ouders gelden. De ene ouder ervaart bepaalde punten anders dan een andere ouder. Gelukkig blijkt ook dat er heel veel ouders tevreden zijn en/of nog nergens tegenaan lopen.  

 

Punten die uit ouders kwamen als verbeterpunten zijn: 

  • Kerstviering (of andere vieringen) zijn soms in 2 delen. Sommige ouders moeten dan 2 keer komen/lang op school blijven: Uiteraard begrijpen wij dat dit voor sommige ouders vervelend kan zijn. Echter is onze gymzaal niet groot genoeg om de voorstellingen op school met alle kinderen en alle ouders tegelijk uit te voeren. Heeft u een goed idee hoe we dit kunnen oplossen, dan horen wij dat natuurlijk ook graag.  
  • Transparantie in de ouderbijdrage: De realisatie van de ouderbijdrage van schooljaar 2023-2024 heeft in oktober op de website gestaan. Mocht u dit nog niet gelezen hebben en hier nog vragen over hebben, mail ons dan gerust, dan zorgen we dat u dit krijgt.  
  • Meer aandacht voor kinderen met een speciale onderwijsbehoefte. Ieder kind mag er zijn: Tijdens het gesprek kwam naar voren dat hierin verschillende ervaringen zijn. Het lijkt ons goed om uw ervaring (als dit niet is wat u verwacht) in beginsel met de leerkracht te bespreken. Mocht u daarna nog vragen/opmerkingen hebben dan zou een gesprek met IB’er (intern begeleider) Odette Tieleman en/of met directie: Eveline Groen (onderbouwcoördinator = groepen 1 t/m 4) Yvonne Telgen (bovenbouwcoördinator = groepen 5 t/m 8) of Daniëlle Samson (directeur) kunnen plaatsvinden.  
  • Communicatie over huiswerk (vanaf groep 5): Onze methodes bieden in beginsel geen huiswerk aan. Alle leerstof die kinderen moeten leren/kennen wordt in de klas aangeboden. Om kinderen toch te leren omgaan met huiswerk kiezen wij ervoor wel huiswerk mee te geven. Dit kan gezien worden als extra. Er is gesproken over topografie. Ook dit krijgen kinderen op school aangeboden via het programma Topomasters. Als huiswerk krijgen de kinderen een kaart mee naar huis, ook dit kan gezien worden als extra. De kinderen krijgen tijdens de toets vragen als: In Nederland wordt veel kaas gemaakt, bijvoorbeeld in Gouda, waar op de kaart ligt Gouda? Of: In Nederland wordt veel kaas gemaakt, zie A. Welke plaats is dit? Als de kinderen weten waar welke plaats, hoofdstad, provincie, rivier of zee ligt, dan kunnen ze de toets maken.  
  • Sommige kinderen vinden de vakuren (gym/muziek/techniek) minder leuk: Dit kan en geven wij zeker door aan de vakleerkrachten, maar wij beseffen ons dat dit per kind anders kan zijn.  
  • Maatschappelijke opdrachten vaker terug laten komen bijvoorbeeld ook met Pasen en op andere momenten: Dit onderwerp wordt ook door eenieder op een andere manier ervaren. In sommige groepen is er bijvoorbeeld wel gesproken over de verkiezingen in Amerika, in andere groepen niet. Wij proberen als school zoveel mogelijk aan te sluiten bij maatschappelijke thema’s. We doen dit vooral wanneer iets uit de kinderen komt. Daarnaast kijken we vanaf groep 6 het Jeugdjournaal en komen er maatschappelijke thema’s terug in de methodes en in De Vreedzame School.  
  • Er was wat onrust over het tussen de middag naar buiten gaan van de groepen 8 kinderen, maar dat lijkt nu weg te zijn. Er wordt gevraagd of ouders geld terugkrijgen als zij willen dat hun kind geen gebruik meer maakt van de overblijf. Bij ons op school mogen ouders zelf kiezen of ze willen dat kinderen overblijven of niet. Als kinderen overblijven betalen ouders daar een bijdrage voor. Kinderen uit groep 7 (en 8) mogen na de meivakantie met toestemming van ouders alleen naar huis. Echter kunnen zij/ouders er nog steeds voor kiezen om over te blijven op school. Indien een kind thuis (of ergens anders) mag eten kan een deel van het al betaalde overblijfgeld teruggevraagd worden. Dit kunnen ouders doen door een mail naar info@statenkwartier.lucasonderwijs.nl te sturen. Ouders krijgen dan 2 maanden geld terug (mei en juni), dit is € 39,00 euro. Indien kinderen daarna toch willen overblijven wordt er per dag € 3,00 euro in rekening gebracht. Hoewel kinderen tussen de middag naar huis mogen, zien wij dat zo’n 90 % van alle kinderen overblijft op school. 
  • Waarom doen we de lente-/herfst wandeling niet meer met de kleuters: Dit doen we om meerdere redenen niet meer. Op de eerste plaats voor de veiligheid die wij niet goed kunnen bieden aangezien een bos een open, soms onoverzichtelijk gebied is. Dit is anders dan bijvoorbeeld Plaswijck waar de kleuters met schoolreis naartoe gaan. Kinderen kunnen daar niet gemakkelijk kwijtraken aangezien het park afgesloten is en je hebt daar, naast de ouder waarbij je in het groepje zit, medewerkers en/of EHBO-ers in het park die hulp kunnen bieden als dat nodig is. Daarnaast is het steeds moeilijker om voldoende ouders te vinden die kunnen begeleiden en gingen wij altijd met auto’s naar het bos, wat ook niet door iedere ouders als positief gezien wordt aangezien kinderen dan zonder stoeltje in de auto zitten. We snappen dat we ook dichterbij zonder auto naar een bos kunnen, maar de veiligheid is dan niet anders. Verder was het doel van de wandeling het verschil tussen lente en herfst willen laten zien. Dat kan ook op andere manieren. De kinderen nemen nu vaak dingen uit het bos mee, we besteden tijdens taal en rekenlessen tijd aan lente/herfst en we halen lente/herfst nu de klassen in door lente- of herfstactiviteiten en knutselactiviteiten aan te bieden. Op dit moment zien de kleuterklassen er ook helemaal herfstachtig uit (ook de poppenhoek staat in dit thema) en worden er leuke egeltjes e.d. gemaakt. 
  • Waarom is het tussentijdse rapport weg? We hebben het volgende via Socials Schools gecommuniceerd: Dit rapport gaf in veel gevallen een vertekend beeld. Bij sommige vakken ging het namelijk maar om 1 of 2 resultaten. Uiteraard zullen wij ouders wel rond die tijd benaderen als wij zien dat iets nog niet lukt. Daarnaast krijgen ouders bij de start en na de evaluatie van een RT-periode bericht vanuit de leerkracht. Verder krijgen de kinderen van de groepen 5 t/m 8 beoordelingen mee naar huis.  

 

Website 

Wij merken aan het aantal bezoekers op de website en aan de vragen die wij krijgen dat de website niet altijd gelezen wordt. Aangezien hier wel informatieve/belangrijke informatie op staat hebben we ervoor gekozen om per januari 2025 de informatie 1x per maand via Social Schools te sturen. De website is dan meer voor nieuwe ouders. Bestaande ouders kunnen dan alles op 1 plek vinden. Uiteraard delen leerkrachten soms vaker informatie met u, maar de maandelijkse berichten blijven wij steeds op de eerste van de maand naar u sturen. Daarnaast treft u bij de berichten (of onder het kopje bestanden) ook alle bestanden die de kinderen nodig hebben (zoals huiswerk in de bovenbouw) en worden alle uitjes, toetsen en dergelijke zaken in de agenda geplaatst.  

 

Vakantieregeling Lucas Onderwijs PO 2025-2030 

Hieronder treft u de vakantieregeling vanuit Lucas Onderwijs. De zomervakantie, kerstvakantie en een week meivakantie worden door het Ministerie van OCW centraal vastgesteld. Daarnaast hebben de basisscholen in de gemeenten Den Haag, Leidschendam- Voorburg en Rijswijk gezamenlijk een vakantieregeling vastgesteld. 

 

Aan deze planning kunnen geen rechten worden ontleend. Lucas Onderwijs adviseert u om altijd de schoolgids van de school te raadplegen. Hierin worden alle vakantiedagen en roostervrije dagen vermeld. 

 

Vakantieregeling 2025-2030

 

Opbrengst kinderpostzegelactie 

Onze groepen 7 & 8 hebben zich ook dit jaar weer vol enthousiasme ingezet voor het goede doel en zij hebben met de 4 groepen samen voor €19.700,30 aan postzegels e.d. verkocht. Dankzij deze opbrengst kan er voor 3940 kinderen schoolspullen worden gekocht, aan 1313 kinderen een veilige plek worden geboden en voor 1970 kinderen een maatje worden geregeld. Geweldig gedaan! 

 

Belangrijke data december 

05-12: Sinterklaas. Alle kinderen om 12.00 uur vrij 

19-12: Kerstviering. Alle kinderen om 12.00 uur vrij + avondprogramma 

20-12: Alle kinderen vrij t/m vr 03-01-2025 

 

Belangrijke data januari 

06-01: Oriëntatieperiode VO voor groep 8 

08-01: Informatiemiddag nieuwe kinderen groep 1 

09-01: Voorlopig adviesgesprekken  

14-01: Voorlopig adviesgesprekken 

24-01: Einde oriëntatieperiode VO voor groep 8 

27-01: MR 3