Leerkracht: Cynthia Boek (ma,di) en Odette Tieleman (wo,do,vr)

Gym: Dinsdag en vrijdag

Muziek: Maandag

Klassenouders: Ineke de Graaf (Boris) en Diana Karens (Mees)

AC-ouder: Voornaam+achternaam ouder (voornaam kind)

Luizenpluizers: Voornaam+achternaam ouder (voornaam kind)

01 okt 2021 - Oktober
Beste ouders,

Hier weer een nieuwe update met waar we in de klas mee bezig zijn. Hieronder kunt u lezen aan welke doelen wij werken voor rekenen, taal en spelling en waar we mee bezig zijn met wereldoriëntatie en de vreedzame school. Daarnaast hebben we in oktober ook de kinderboeken week met leuke activiteiten. Hierover zullen jullie nog informatie krijgen.
In de week voor de herfstvakantie zijn de startgesprekken en hopen wij jullie allemaal even te kunnen spreken.

Rekenen

Maandag 4 oktober beginnen we aan blok 2 van rekenen. We leren dan 4 nieuwe doelen. Deze doelen worden pas getoetst na blok 3. We herhalen ook de doelen van blok 1 en hierover gaat de toets na blok 2.

Nieuwe doelen:

• getallen schattend plaatsen en aflezen op een getallenlijn t/m 1000
  • We leren keersommen zoals 70 x 3 door omkeren(3x70) en de kleine som (3x7)
  • We leren wat herhaald aftrekken is (deelsommen)
  • We leren een bovenaanzicht interpreteren en tekenen vanaf een bepaald standpunt.

Toets doelen:

• Getallen splitsen en samenstellen in stappen van 100, 10 en 1
  • Getallen tot 1000 in de goede volgorde zetten en weten tussen welke twee honderdtallen een getal ligt.
  • De tafels 1 t/m 10 kunnen uitrekenen. (Hoeft nog niet op tijd.)
  • De digitale tijd uren, halve uren en kwartieren kunnen omzetten naar analoge klok.

Spelling

• herhaling van de ei- en auplaat
  • Herhaling van het klankgroepenwoord met een lange klank aan het eind ( zoals na, nu, auto)
  • Herhaling van woorden die eindigen op – eren, -elen en -enen.
  • Herhaling van het uw rijtje

Grammatica

• Lidwoorden
  • zelfstandig naamwoord
  • Enkelvoud/meervoud

Taal

We zijn begonnen aan het nieuwe thema van taal. De komende weken werken we aan het thema ‘nacht.
- We leren nieuwe woorden die te maken hebben met het thema nacht.
- We leren wat gevoelswoorden zijn.
- We leren wat een begin-, midden- en eindrijm is
- We leren luisteren naar geluiden uit de nacht.
- We leren een denkgesprek voeren
- We leren een spannend begin van een verhaal te schrijven.

In de derde week gaan de kinderen aan de slag met alles wat ze in de eerste twee weken hebben geleerd. Ze gaan een eigen gedicht over de nacht schrijven. Hiervoor gebruiken ze de woordenschat die ze hebben geleerd,  ze kiezen wat voor soort rijm ze gaan gebruiken, maken gebruik van gevoelswoorden en beschrijven geluiden uit de nacht.

Vreedzame school

We zijn bezig met blok 2 van de vreedzame school. Blok 2 gaat over ‘we lossen zelf conflicten op’. Tijdens dit blok gaan we het met elkaar hebben over verschillende manieren van reageren op elkaar. Met wie we graag spelen en met wie we goed kunnen samenwerken.
Hoe we ervoor kunnen zorgen dat je ook met ‘andere’ kinderen goed kunt samenwerken. Kijk bij documenten voor de kletskaart zodat u een idee heeft wat voor vragen u kunt stellen aan uw kind.

Wereldoriëntatie

De kinderen zijn bezig met het eerste project van dit jaar. Dit gaat over jagers en boeren. De kinderen hebben gekeken wat zij al over het onderwerp wisten, hebben zelf vragen bedacht waar ze een antwoord op willen.
De kinderen zijn nu bezig om met hun groepje een muurkracht te maken waar alle informatie over jagers en boeren op komt te staan. Aan het einde gaan ze dit ‘presenteren’ aan de klas.

26 aug 2021 - September

De vakantie zit er weer op. Hopelijk hebben jullie allemaal een goede vakantie gehad en zijn de kinderen weer klaar voor een nieuw schooljaar. De klas is opgeruimd, de spullen liggen klaar en ik heb heel veel zin in het nieuwe schooljaar!

Zoals jullie in het informatieboekje hebben kunnen lezen hebben de kinderen een aantal spullen nodig voor school. Zoals:
- een elastiekmap. Liever geen documentenmap, deze zijn te dik.
- een lege etui. Alle spullen die ze nodig hebben om de etui te vullen, krijgen ze van school.

- vulpen/stabilo
- Hun luizentas
- Oortjes of koptelefoon. (Oortjes passen makkelijker in hun la)

Wat gaan we de komende tijd doen?

Vreedzame school

De eerste twee weken van het schooljaar doen we elke dag de vreedzame school. Tijdens deze lessen leren we elkaar beter kennen, maken we afspraken met elkaar, verzinnen we taakjes die in de klas moeten gebeuren en maken we een ‘taakverdeling’.

Rekenen

Met rekenen beginnen we de eerste twee weken met het instapblok. In dit blok worden de belangrijkste doelen van groep 4 herhaald.
-  Getallen tot en met 1000 op volgorde zetten en tellen met sprongen van 1, 10 en 100.

- Optellen en aftrekken tot en met 100 met de strategieën: rijgen, rijgen met te veel en aanvullen.

- Automatiseren van de tafels: tafelsommen maken binnen 3 seconden

- Tijd aflezen van digitale klok bij hele uren, halve uren en kwartieren

Spelling

Bij spelling beginnen we bij blok 1. In dit blok worden nog geen nieuwe dingen aangeboden maar gaan we eerst de categorieën van vorig jaar herhalen.

• categorie 1 t/m 12
  • Au plaat
  • Ei plaat
  • Samenstelling
  • Werkwoorden
  • Hoofdletters
  • Leestekens

Taal

Voor taal beginnen we met het thema ‘Ziekenhuis’. Aan het einde van het thema maken de kinderen een informatieboekje over het ziekenhuis. Om een informatieboekje te kunnen maken gaan we eerst aan verschillende doelen werken.

• Zo leren de kinderen nieuwe woorden die te maken hebben met het ziekenhuis
  • We leren dat elke beroepsgroep specifieke woorden gebruiken
  • We leren goede aanwijzingen te geven om iemand de weg te wijzen
  • We leren een schematisch verslag te schrijven van een dag
  • We leren de clou van een mop of cartoon te begrijpen
  • We leren een denkgesprek te voeren en daarbij te reageren op wat een ander zegt
  • We leren wat een informatief antwoord is en hoe we een informatief antwoord kunnen schrijven.