LeerkrachtenMarjolein van Kooten (ma,di) en Kiki Schaap (wo t/m vr)

Gym: dinsdag en vrijdag

Klassenouders: Sonja Ackerman Jones (moeder van Oscar) en Katrien Malcontent (moeder van Teun)

AC-ouder: Willemijn Bouland (moeder van Ruben)

Luizenpluizer: Sonja Ackerman Jones (moeder van Oscar) en Karen Temmink (moeder van Feija)

30 sep 2019 - Oktober
Preview foto Beste ouders/verzorgers van groep 3a,

De eerste weken zijn voorbij gevlogen.. en wat hebben we al hard gewerkt en veel geleerd! Hieronder kunt u lezen waar we de komende periode mee aan de slag gaan in de klas.

Taal

Komende week beginnen we aan kern 2 van Veilig leren lezen. Uw kind heeft inmiddels de letters i, k, m, s, p, aa, r, e, v geleerd en daarmee woordjes leren lezen en spellen. Met elke nieuwe letter die de kinderen leren, wordt hun wereld weer een stukje groter: ze kunnen meer boeken lezen en meer woorden maken. Ondertussen breiden ze ook hun woordenschat en kennis van de wereld uit.

Thema kern 2: Dag en nacht

In deze kern vertelt opa het verhaal van Michiel en zijn moeder. De moeder van Michiel wacht ongeduldig op de nacht, die maar niet wil komen. Het thema van deze kern is: ‘Dag en nacht’. Allerhande zaken die te maken hebben met de dag, de nacht en tijd komen aan bod. De woordenschat wordt uitgebreid met begrippen als de datum, eergisteren, de kalender, ondertussen, het weekend, enzovoorts.

Letters en woorden lezen in kern 2

In kern 2 leren de kinderen de volgende vijf letters: n, t, ee, b, oo. Sommige kinderen verwarren de b met de d (de d wordt in kern 3 geleerd). De kinderen leren daarom nu al als geheugensteuntje dat de b eruitziet als een been dat tegen een bal schopt. Eerst komt het been, dan de bal. Ze kunnen hierbij het gebaar maken van een gestrekte linkerhand (het been/het stokje van de b) en hun rechterhand er als rondje tegenaan houden (de bal/het rondje van de b).

Kinderen die werken met zon-materialen, oefenen het lezen van:

• eenvoudige samengestelde woorden, zoals zakdoek;
  • woorden van één lettergreep die beginnen met twee medeklinkers, zoals kroon;
  • woorden van één lettergreep die eindigen op twee medeklinkers, zoals laars;
  • eenvoudige verkleinwoorden, zoals visje, boompje en tuintje.

Tips

Misschien wil uw kind zelf woorden typen op computer of tablet. Bij een tablet kunt u kiezen tussen hoofdletters en kleine letters. Uw kind leert nu alleen de kleine letters; kies dus het invoerscherm met de kleine letters. Op het toetsenbord van een laptop of desktop staan echter alleen hoofdletters. Hebt u geen tablet, plak dan eventueel gekleurde stickertjes, waarop de kleine letters staan, op de toetsen. Leer uw kind wel dat het voor de letter ‘aa’ twee keer de a-toets moet intikken.

Nog meer samen met uw kind thuis oefenen met lezen? Kijk dan ee

ns op www.zwijsen.nl/thuisoefenen. Daar vindt u spelletjes die 100 % aansluiten bij Veilig leren lezen.

Tips voor spelletjes bij kern 2

Letters aanstrepen in folder

Geef uw kind een stift of balpen en een pagina uit een tijdschrift of reclamefolder. Laat het een rondje zetten om de letters die het al kent. Behalve de letters die uw kind op school leert, is dat natuurlijk ook vaak de eerste letter van de eigen voornaam.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het begint met …
Speel samen het spelletje Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Laat de te zoeken voorwerpen beginnen met de letters die uw kind heeft geleerd. U zegt dus bijvoorbeeld: “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het begint met een p.” Hoeveel voorwerpen zijn er te vinden die met een p beginnen?

We zijn bezig met blok 1 van pluspunt 4.

- Het kind kent de volgorde van de getallen t/m 20.

- Het kind kan (ongestructureerde) hoeveelheden tellen en met elkaar vergelijken.

- Het kind kan gestructureerd tellen van hoeveelheden t/m 20 m.b.v. de 5-structuur.

- Het kind kan kloktijden bepalen, bij hele uren.

Vreedzame school

Met de vreedzame school zijn we bezig met blok 2 ‘’ wij lossen zelf conflicten op’’. De kinderen leren in dit blok wat een conflict of een ruzie is en leren om tot een win-win oplossing te komen.
Kletskaart blok 1

Marjolein en Kiki