Leerkrachten:Melanie de Regt (ma t/m wo, vr) en Romina Trombini (do)

Gym: woensdag en vrijdag

Muziek: dinsdag

Klassenouders: Sabine Hoeksma (Nino)

AC-ouder: Carmini van Leeuwen (David)

Luizenpluizer: Sonja Ackermans (Oscar) en Ineke de Graaf (Boris)

01 jun 2019 - Juni
Preview foto Beste ouders,

De komende periode werken we in de groep met het anker ‘Water’ van Schatkist.

Pompom wil de shampoofles verstoppen. Hij wil zijn haren niet wassen, want dat prikt! Daarom stelt hij voor om al het water weg te doen, zodat hij nooit meer zijn haren hoeft te wassen. Dat lijkt ons geen goed idee. We onderzoeken waarom dat geen goed idee is. We ontdekken waarvoor we water nodig hebben, thuis, op school én buiten. Ook doen we proefjes met water. En we maken gekleurd water en water met een smaakje!

Wat doen we nog meer in de groep?

• We onderzoeken waarvoor we water op school gebruiken. Ook praten we erover waarvoor je water thuis gebruikt. Kun je zonder water? En op welke andere plekken heb je water nodig? We verzamelen de antwoorden in de groep.
  • We laten water druppelen en water stromen als in een waterval. Ook ontdekken we wat een waterstraal is. We onderzoeken met welke voorwerpen je met water kunt sproeien.
  • We worden echte wateronderzoekers! We ontdekken dat water er bijna altijd hetzelfde uitziet, maar dat de smaak soms kan verschillen. En dat sommige dingen oplossen in water en sommige dingen niet.
  • We vragen ons af waardoor water uit de kraan zo schoon is en leren waar drinkwater vandaan komt. We doen waterspelletjes en ontdekken zo dat water niet alleen nuttig, maar ook heel leuk is!

Wat beleven we met Zoem?

Pompom heeft Zoem een leuke truc geleerd. Als je op een spiegel of raam ademt, kun je er daarna op schrijven! De kinderen proberen dit uit. Ook Zoem oefent. Terwijl we oefenen, ontdekken we de klank /h/ en zien in de spiegel hoe onze mond halfopen is als we /h/ zeggen.

Hoe kunt u aansluiten bij het anker?

Nadat het anker een week is opgestart, kunt u met uw kind het volgende doen:

Samen praten

• In de klas praten we over zuinig omgaan met water en hoe je water kunt besparen. Praat hierover thuis met uw kind. Wanneer gebruiken jullie water? (Bijv. in bad gaan.) Vinden jullie samen nog dingen waardoor je minder water gebruikt? Waarop willen jullie de komende periode letten? (Bijv. geen water laten stromen als je je tanden poetst.)
  • In de klas praten we over ‘waterweetjes’. Welke weetjes kan uw kind aan u vertellen?

Samen doen

• We maken verschillende kleuren water. Ook laten we ingrediënten, zoals suiker of (een klein beetje) zout, oplossen in water of we voegen het sap van een sinaasappel toe. We kijken wat er gebeurt. We onderzoeken of het water helder of troebel is, hoe het ruikt en waarnaar het smaakt. Dit kunt u ook thuis uitproberen met uw kind.
  • We ontdekken dat sommige materialen water opnemen, zoals een spons of een vaatdoek, en andere materialen niet, zoals een plastic zakje of aluminium. Laat uw kind het water eens opruimen als ermee is geknoeid. Bijvoorbeeld bij het drinken uit een beker of het drogen van het bad of de douche na gebruik. Praat met uw kind wat er met het water gebeurt dat opgenomen wordt. Kan uw kind de doek of spons ook weer uitwringen?
  • Laat uw kind de komende periode met water spelen. Bij mooi weer kan dat buiten. Als het fris is, vindt uw kind het vast ook erg leuk om met water, sop, sponzen, bakjes, zeefjes en bijvoorbeeld een afwasborstel in de wasbak te spelen. Laat uw kind sop maken en een hoeveelheid sop op het aanrecht leggen. Uw kind vindt het vast heerlijk om er eindeloos met de handen of vingers doorheen te bewegen.

Van thuis naar school

Ga samen met uw kind op zoek naar dingen waarvoor je water nodig hebt. Als u daarvan foto’s maakt, kunnen we ze op school bekijken. Zoek bijvoorbeeld twee heel bijzondere dingen uit waarvoor je water nodig hebt. Druk ze af en geef ze mee naar school.

Vriendelijke groeten,

Melanie en Romina