Leerkracht: Stephie Aartsen (ma t/m vr)

Gym: Maandag en woensdag

Muziek: Dinsdag

Klassenouders: Jennifer van der Meer (moeder Jerome)

AC-ouder: Hans Obdeijn en Kristine Racina (ouders Erik)

Luizenpluizers: Ingeborg Bovendeur (moeder Zayne) en Susanne van der Poel (moeder Lex)

01 okt 2021 - Oktober
Preview foto Beste ouders,

Brrr … het wordt koud. De wind waait en de blaadjes vallen van de bomen. De herfst is begonnen!

In de groep werken we met het anker Herfst van Schatkist. We leren over de herfst, het vallen van de bladeren, kastanjes en eikels. We praten over het bijzondere weer in de herfst: de wind en de regen!

Wat beleven we met Pompom?

Pompom vindt het maar een rommeltje buiten met alle bladeren. Ook heeft hij het koud en vindt hij er niets aan om naar buiten te gaan. We laten Pompom zien dat je in de herfst buiten heel veel leuke dingen kunt doen. Ook onderzoeken we hoe de herfst heel nuttig kan zijn, bijvoorbeeld voor de dieren.

Wat beleven we met Zoem?

Zoem is door een spinnenweb gevlogen en zit vastgeplakt. Gelukkig wordt hij gered door Zep. Maar oei, wat is hij bang geworden voor die spin! Zoem verstopt zich. We leggen Zoem uit dat hij niet bang hoeft te zijn, maar gewoon moet opletten met vliegen. Zoem oefent om zo dapper te zijn als Zep en roept heel hard /zzzz/ als hij vliegt. Ook wij oefenen met deze dappere geluiden en voelen ondertussen dat de lucht tussen onze tanden en lippen stroomt als je /z/ zegt en dat onze keel trilt.

Gaat u thuis met uw kind ook op zoek naar spinnenwebben? Als u het spinnenweb vochtig maakt met een plantenspuit kan uw kind het heel goed zien. We willen er graag een foto van zien in de klas!

Wat doen we in de groep?

• We praten over de herfst, wat we ervan vinden en wat we buiten allemaal kunnen doen. De herfst is eigenlijk heel erg leuk met alle bladeren buiten! Dat vertellen we aan Pompom.
  • We bekijken welke kleding bij de herfst hoort en waarom. We praten over de kleding die de kinderen aan hebben. Waarom heb je deze kleren gekozen? Is het koud of is het warm vandaag?
  • We ontdekken wat de thermometer laat zien als je hem in een glas koud water of in een glas warm water houdt. We leren dat je op de thermometer kunt aflezen of het buiten warm of koud is.
  • We onderzoeken manieren waarop voorwerpen vallen en de grond raken. Net als alle herfstzaden, zoals eikels en kastanjes, die uit de bomen vallen. We ontdekken dat sommige herfstzaden of voorwerpen snel vallen en andere langzaam vallen. Hoe komt dat? Wij zoeken het uit!
  • De herfst kan ook heel nuttig zijn, bijvoorbeeld voor de dieren.

Ankerthema: Herfst in oma’s straat

Toen Pompom buiten was, is er iets op zijn hoofd gevallen. Hij weet alleen niet meer wat. Hij is bang dat het weer gebeurt. We bedenken allerlei oplossingen zodat Pompom toch naar buiten kan.

We ontdekken hoe herfstbladeren en -zaden vallen en de grond raken. Een esdoornvruchtje dwarrelt heel zachtjes naar beneden maar een kastanje valt snel en stuitert op de grond. We experimenteren met allerlei voorwerpen en kijken wat er gebeurt als ze naar beneden vallen. Zo proberen we erachter te komen wat er op Pompoms hoofd is gevallen.

Hoe kunt u aansluiten bij het anker?

Nadat het anker een week is opgestart, kunt u met uw kind het volgende doen:

Samen praten

• In de herfst vallen de bladeren van de bomen en liggen ze op de grond. De bladeren kunnen glad zijn. Oma is bang om te vallen in de herfst. Zijn er bij jullie in de buurt mensen die last kunnen hebben van de bladeren die op de grond liggen? Kunnen jullie daar samen iets aan doen? Bespreek dit met uw kind.

Samen doen

• Speel samen spelletjes met herfstbladeren. Hark de bladeren op een hoop. Kun je je erachter verstoppen? Kun je je er ook ‘in’ verstoppen? En wat gebeurt er als je erdoorheen fietst? Kun je de bladeren omhooggooien en naar beneden later dwarrelen? En als je op een stoel gaat staan, wat gebeurt er dan? De bladeren vallen dan van héél hoog naar beneden. Wat is het verschil als je een eikel, walnoot of kastanje laat vallen?
  • Kijk samen naar het weerbericht. Bijvoorbeeld na het jeugdjournaal. Wat wordt er verteld over het weer? Wat betekent dat voor de kleding die jullie morgen aandoen?

Van thuis naar school

Maak samen een herfstwandeling. Neem bijvoorbeeld een verrekijker en een vergrootglas mee. Met een spiegeltje kun je onder een paddenstoel kijken. Met een touw kun je de omtrek van een boom meten. Er zijn dunne en dikke bomen! Er is veel moois te vinden: eikels, kastanjes, bladeren, dennenappels en hazelnoten. Geef uw kind een tas mee en laat hem of haar herfstschatten verzamelen. Wanneer u weer thuis bent, maakt u samen met uw kind iets moois van de herfstspullen. Dit kan een kijkdoos zijn, een geschilderde dennenappel, maar ook een spin van een kastanje met satéprikkers erin als pootjes of een egeltje van klei met esdoornvruchtjes.

Vriendelijke groeten,

Stephie