Groep 1B

Leerkracht: Anne van der Velden (ma t/m vrij) 

 

Gym: meester Sander (maandag en woensdag)

Muziek: meester Niels (dinsdag)

Klassenouder: Claire Rutgers (moeder van Cato)
                        Marloes Deelman (moeder van Gijs)


Luizenpluizers: 

BERICHTEN

17 apr 2024 - Welkom in 1b!
Preview foto Beste ouders van 1b,

 

Op deze website houden wij, bij de groepspagina, u als ouders op de hoogte van wat wij iedere maand in de klas gaan behandelen. Elke 3/4 weken werken wij aan een nieuw thema naar aanleiding van een prentenboek.

Voor deze maand heb ik nogmaals de informatie van de informatiemiddag op een rijtje gezet, zodat jullie dit nog rustig kunnen nalezen. Na de meivakantie zal ik jullie op de hoogte houden van de activiteiten waarmee we dan aan de slag gaan.

 

Uw kleuter gaat naar school en speelt daar de hele dag. Ondertussen wordt er ontzettend veel geleerd. Want spelen is leren en leren is spelen. Maar hoe werkt dat nu precies in de kleuterklas? 
 
Bij binnenkomst 

  • Wij verwachten de kinderen om 8.30 uur op het schoolplein. Dan loopt de leerkracht met de leerlingen naar binnen. Mocht u een keer te laat komen, wordt uw kind door een collega naar de klas begeleid.
  • Ieder kind heeft een eigen plekje op de kapstok en een eigen laatje. In het laatje kunnen de kinderen hun tussendoortje en hun eten voor de overblijf leggen. Op de kast is er ruimte voor bekers. Alle kinderen bij ons op school hebben een luizentas, waar ze hun jas in kunnen doen. De tas kan op/onderde kapstok, de gymspullen en de extra kleren gaan ook in de luizenzak. 

 

Wij stimuleren kinderen zoveel mogelijk zelfstandig te doen. Wij raden u daarom aan uw kind al zoveel mogelijk zichzelf te laten aan en uit te kleden en zelfstandig naar de wc te laten gaan.  

Het is fijn voor uw kind om in het begin extra verschoning in de tas of luizenzak te hebben, zodat uw kind bij een ‘ongelukje’ zijn/haar eigen kleren aan kan. De leerkracht kan uw kind bij een plasongelukje begeleiden. Mocht uw kind in de broek hebben gepoept, dan bellen wij u om uw kind op te halen en thuis te verschonen. 

 

Ophalen 

Om drie uur worden de kinderen opgehaald op het schoolplein. De kinderen zeggen eerst gedag tegen de leerkracht voordat ze naar de ouders lopen. 

 
De kring 

Elke dag begint de kring met een aantal vaste rituelen, zoals absenten opnemen, dagen van de week, we kijken op de kalender en we bekijken het dagprogramma.  

Vervolgens doen we een spelletje of een lesje in de kring. Dit kan een taal of rekenlesje zijn. Of een lesje wat past bij het huidige thema.   

 
Verder werken wij ook met de volgende methodes: 

  • Schatkist, waarbij Pompom en Loeloe een grote rol spelen in de klas.
  • De Vreedzame School: voor sociale competentie en democratisch burgerschap.
    Zie www.devreedzameschool.net voor meer info.  
  • Wat zeg je: auditieve oefeningen, voorbereidend taalonderwijs
  • Holmwoods (Engels) 

Verder hebben we een vakleerkracht gym (maandag en woensdag) en een vakleerkracht muziek (dinsdag). 

 
De speel-/werkles 

  • De kinderen kiezen een activiteit van het takenbord. Hierop staan de kasten, met daarin de verschillende ontwikkelingsmaterialen en de hoeken.
  • Ieder thema biedt de leerkracht verschillende knutselwerkjes aan. 

Gedurende het schooljaar breiden we dit uit met de takenkaart. Dit om een taakgerichte werkhouding te bevorderen. 

  • Op een takenkaart staan een aantal spelletjes (ontwikkelingsmaterialen) maar ook de hoeken, per week maakt ieder kind één taakje. Alles komt aan bod. 
  • Tijdens de speel-/werkles is er een moment waarop de kinderen de leerkracht niet mogen storen. Hiervoor maken wij gebruik van PomPom, de pop uit de Schatkist-methode. Dit doen wij om de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de kinderen te bevorderen en kinderen te leren omgaan met uitgestelde aandacht. Wij beginnen met 5 minuten en bouwen dit gedurende het schooljaar rustig op. De leerkracht begeleidt en coacht de kinderen. Zij observeert wat de kinderen al kunnen en helpt hen volgende stappen te nemen in hun ontwikkeling.

Het buitenspelen 

  • Wij spelen 2 keer per dag ongeveer 3 kwartier buiten. 
  • De kinderen moeten zelfstandig hun jas kunnen aan- en uittrekken en het is fijn als ze zelfstandig de rits dicht kunnen doen.
  • Op het dagdeel dat we gymmen spelen wij niet buiten.
  • Op het kleuterplein staat een juffenbank. De leerkrachten zitten hier om het overzicht te houden en de kinderen in hun spel te observeren. Tevens is dit een centrale plek, waar kinderen ons altijd kunnen vinden. 

Het gymmen 

  • De groepen 1 hebben 2 keer per week gym. Op de eerste dag dat zij gymmen, moeten zij hun gymtas mee naar school nemen. Aan het einde van de week mag de gymtas mee naar huis.
  • Nieuwe kinderen krijgen van school een gymtas en gym t- shirt; beide zijn verplicht. Zelf moet u dan nog een kort broekje en gymschoenen aanschaffen (liefst met klittenband). Graag ook de gymkleding merken met de naam van uw kind.
  • De kinderen moeten zich zelfstandig kunnen omkleden. Graag makkelijke kleding aan op deze dagen.

Het eten en drinken 

  • Iedere ochtend rond 10 uur eten en drinken wij met de kinderen. Dit betreft een tussendoortje, u kunt dan denken aan een stuk fruit of koek en iets te drinken. Op dinsdag en donderdag zorgt de school voor een stukje fruit voor de kinderen.
  • De overblijf vindt plaats tussen 11.30 en 12.30 uur. De kinderen spelen het eerste half uur buiten. Het tweede half uur wordt er gegeten in de klas. Ditmaal echter wat uitgebreider dan het tussendoortje, bijvoorbeeld 2 boterhammen (afhankelijk van de eetlust van uw kind) en wederom iets te drinken. Graag gezond (dus geen snoep of priklimonade) en het 10 uurtje en het 12 uurtje graag in verschillende trommels voorzien van naam. 

 

Thuis eten is ook mogelijk. U kunt uw kind in dit geval om 11:30 uur ophalen bij het hek en om 12:30 uur weer terugbrengen naar de klas. 

 
Ziekte- en luizenbeleid 
Na elke schoolvakantie worden alle kinderen op hoofdluis gecontroleerd door een ouder. Het is gebleken dat deze maatregel zeer preventief werkt. Mocht er luis bij uw kind worden geconstateerd, dan wordt er direct contact met u opgenomen, zodat u uw kind kan ophalen en behandelen. Na de behandeling mag uw kind weer naar school komen. Dit gebeurt tevens als de leerkracht zelf hoofdluis constateert in de klas. Tip hoe luizen/neten te behandelen? Kijk op: http://www.hoofdluizen.nl  

Bij ziekte of andere verhindering kunt u de school vanaf 8.00 uur bellen of uw absentie doorgeven via Social Schools.

 

Verlofaanvraag

Kinderen die 4 jaar zijn, zijn officieel nog niet leerplichtig (vanaf 5 jaar) maar moeten wel verlof aanvragen wanneer zij buiten de reguliere vakantiedagen vrij willen zijn. Hiervoor kunt u bij onze administratie/online een formulier invullen. 

 

Leerlingvolgsysteem en zorg 

Bosos is ons kleuterleerlingvolgsysteem. Wij observeren op verschillende ontwikkelingsgebieden wat uw kind kan: motorisch, sociaal, spraak etc. Tijdens kennismakingsgesprek nadere uitleg.  

Twee keer per schooljaar een ontwikkelingsgesprek met de juf over de ontwikkeling van uw kind.  

1 rapport aan het einde van het schooljaar. 

 

Uitstapjes en activiteiten 
Elke eerste vrijdag van de maand is het speelgoedmiddag. Uw kind mag speelgoed meenemen waar samen mee gespeeld kan worden. Het meenemen van speelgoed is op eigen risico. 
 
Cultuurmenu: in de basisschooltijd bij ons op school ziet uw kind heel cultureel Den Haag. 

Bij de kleuters gaan wij o.a. naar het: Museon, Gemeentemuseum, Schevenings museum, Haags historisch museum en de kinderboerderij.  

Daarnaast gaan wij natuurlijk ook het schoolreisje (groep 1c gaat niet mee op schoolreisje, zij zijn die dag vrij).  
 

Voor alle uitjes zijn ouders als begeleiders hard nodig. Vanwege de veiligheid van alle kinderen zit uw kind altijd bij een andere ouder in het groepje.   
 
Contactouder
Tijdens een schooljaar is jullie hulp hard nodig, zo hebben wij een contactouder, AC-ouder en luizenpluizers nodig.  

 

AC-ouder 
Activiteitencommissie voor grotere feesten zoals Sinterklaas, kerstmis en zomerfeest.  

 

Luizenpluizers 

Na iedere vakantie in overleg met de leerkracht komen deze hulpouders alle kinderen nakijken.  
 

Communicatie 

Alle communicatie gaat via Social Schools. 

Alle klasseninfo en algemene schoolinfo kunt u vinden op de website 

Administratie via mail of telefoon bereikbaar voor verlof of andere administratieve zaken. 

 

Bij overige vragen kunt u mij altijd een bericht sturen via social schools of via de mail avdvelden@statenkwartier.lucasonderwijs.nl

 

Met vriendelijke groet,

Anne